Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Okategoriserade

Bikepacking Best of Höglandet

Jag, Marcus och Olle lyckades få till ett dygns cykeläventyr i sommarvärmen. Rutten tillverkade jag ursprungligen för Cabin Fever där den utgjorde tredje loopen av fyra. Jag har sedan dess förfinat den lite, lagt till lite här och tagit bort lite där. Som den ser ut just nu så är den 240km och har start och mål i Jönköping. Vi valde dock att starta i Nässjö i fredags eftermiddag. Mitt under pågående fotbollsmatch mellan Sverige och Slovakien. Kändes helt rätt att istället för att titta på tv, trampa ut i naturen i värmen.

Från Nässjö följer rutten i huvudsak Höglandsleden till Eksjö och är bitvis ganska stökig cykling.

I Eksjö käkade vi och handlade snacks och frukost innan vi cyklade vidare på vandringsleden till Försjöns norra spets där vi slog läger. Bad, chips, en ljummen folköl och lite lägerpyssel innan vi försökte sova under bar himmel bland myggen.

Foto: Olle Claesson. Stugan var upptagen.

Det var varmt, ingen vind och myggen var värre än jag tänkt mig. Jag körde bivybag och ett huvudnät som med bara en liten cykelkeps hamnade mer eller mindre direkt mot ansiktet. Inget vidare skulle det visa sig och skulle jag gjort om den här turen hade jag tagit med mitt enmanstält. Det hade varit perfekt att bara sätta upp innertältet på stranden. Man lär sig alltid något när man är ute.

Efter lite frukost och kaffe på lördagsmorgonen tog vi oss upp på Skuruhatt och därefter genom Skurugata med cyklarna. Vi strök Skurugata under Cabin Fever 2019 då det började snöa och jag tyckte det blev lite riskabelt. Nu skulle vi testa att ta med cyklarna för att få lite mer erfarenhet inför framtiden. Skurugata är en ravin som är ganska stenig och krävande även utan en cykel att släpa på. Svetten rann när vi sakta kämpade oss genom naturreservatet.

Efter Skurugata följer rutten i huvudsak småvägar, grusvägar och lite skogsbilvägar via Stalpet som är Södra Sveriges högsta vattenfall där vi passade på att fika. Efter Stallet passerar man Stierngranats gravpyramid innan man på fina grusvägar viker av västerut mot Jönköping.

Olles handbyggda cykel. Foto: Olle Claesson.
Min trotjänare. TREK 920. Foto: Olle Claesson.
Marcus Ridley. Foto: Olle Claesson.
Foto: Olle Claesson.
Vila efter nedkylning med kyrkogårdsvatten.

Här nöjde vi oss. Vårt dygnslånga äventyr var över och vi får spara milen mellan Jönköping och Nässjö till nästa gång. Vill ni köra rutten hittar ni den här. Den är fullt möjlig att köra på under 20 timmar om man vill det men det är säkert mer njutbart om man delar upp den på 2-3 dagar.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.