Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Okategoriserade

Bikepacking i Snapphaneland

Sverige är verkligen fantastiskt och som gjort för Bikepacking. Grusvägar, skogsbilvägar, cykelleder, stigar och små asfalterade vägar i mängder. Kombinera detta med allemansrätten och vindskydd och du har en i det närmaste perfekt kombination.

Jag och Mattias bestämde oss efter ett tags funderande på var vi skulle cykla för att styra mot Norra Skåne och ett område som inte någon av oss kände till speciellt väl. Vi letade upp en av bikepackingrutterna på grvl.se kallad Skåne 344 och tillverkad av Team RMI. Rutten utlovade 34 mil varav 70% gravel och 30% asfalt. Nästan hela rutten skulle vara cyklingsbar och bara innehålla en kortare sektion med hike-a-bike. Det verkade passa oss perfekt och vi tänkte oss två övernattningar i vindskydd samt start och mål i Osby.

Jag tog min gamla trotjänare till cykel, en TREK 920 med randoväska från Swift Industries fram och sadelväska från Revelate Industries bak. Mattias rullade på sin Open Upper med väskor från Apidura. Vi hade med oss kök, kaffe, sovprylar, kläder för de flesta väder, reservdelar, verktyg och lite käk, men planerade att handla huvuddelen av maten efter vägen.

Första dagen trampade vi från Osby och västerut. Vi möttes nästan direkt av knallgröna bokskogar och ett Skåne i full blom. Äppelträd, körsbärsträd, magnolia m.m. allt blommade och vi fick en fantastiskt fin dag. Lite regnstänk så vi fick träna på att ta av och på regnkläder förgyllde dagen. Vi käkade asiatisk buffé i Örkelljunga innan vi klättrade upp på Hallandsåsen, handlade lite kvällsmat på Rasta och slog läger i vindskyddet efter 13 mils cykling. Chips, macka, varma koppen och lite skönt häng i kvällssolen fick avsluta första dagen innan vi kröp ner i sovsäckarna.

Dag 2 skulle bli vår långa dag. 21 mil var planen och vi rullade iväg vid 7 på morgonen för att ha gott om tid på oss. Efter Hallandsåsen passerade vi ruttens kanske vackraste del i bokskogen vid Västersjön. Lunch blev det i Höör efter 9 mil. Med fulla magar trampade vi vidare via Vinslöv till ett fikastopp på Wanås slott. Efter Knisslinge där vi handlade kvällsmat tog ruttens kanske enda lite tråkiga parti vid med lite större vägar och enda gången det egentligen var lite trafik. Regnet kom och vi gnetade oss in i Blekinge med några mil kvar på dagens program. I ösregnet efter 19 mil hittade vi två kanonfina vindskydd med vedförråd och det ena vindskyddet var ledigt. Beslutet att stanna två mil tidigt var enkelt. Ett ledigt vindskydd med sjöutsikt och välfyllt vedförråd ska mycket till att man trampar förbi i regn. Vi fick en kanonkväll vid sjön. Himlen sprack upp, vi bytte till torra kläder, käkade och njöt av lugnet.

Dag 3. Nu återtog bara en kortare sträcka på under 5 mil tillbaka till Osby. Fina vägar, mer bokskog och strålande väder fick avsluta en riktigt bra bikepackingtur i norra Skåne. Vi klippte en fika på Börjes konditori i Osby innan vi lastade grejerna och tog oss hemåt igen, ett fantastiskt litet äventyr rikare.

Cyling och kanske framförallt bikepacking är förmodligen det optimala sättet att turista. Man kommer lika nära naturen som till fots men kan förflytta sig bra mycket snabbare. Vi fick uppleva delar av Skåne som vi troligtvis aldrig skulle sett annars.

Tack grvl.se och Team RMI för rutten.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

2 kommentarer

  1. Hej
    Fantastiska bilder, man blir helt klart inspirerad att ge sig ut på bajken 🚴🏼‍♂️
    Tack för mig!
    /Micke F

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.