Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Okategoriserade

FAT VIKING GLOBAL EDITION

ett vinteräventyr med fatbike

Jag kikade nyfiket på fatbike-loppet FAT VIKING i Norge för drygt ett år sedan. Det såg lagom utmanande ut för ett vinterlopp på fatbike. 15 mil på långa sträckan, kontroller med möjlighet att värma sig och ingen övernattning ute. Det borde vara en lagom utmaning samtidigt som det såg helt magiskt ut på bilderna. Jag fick inte ihop livet med jobb m.m. för att köra 2020 och nu 2021 så var det som alla är mer än medvetna om annat än jobbet som satte käppar i hjulet.

Vilken tur då att arrangörerna valde att köra en GLOBAL EDITION där man själv på egen vald rutt antog utmaningen att cykla 5, 10 eller 15 mil fatbike. Att det dessutom blev både snö, kyla och sol förhöjde ju upplevelsen rejält. Jag hade en plan att köra 15 mil med övernattning ute för att få till ett lite större äventyr men tyvärr åkte jag på en förkylning i slutet av förra veckan. Tur i oturen så visade det sig efter test bara vara just en förkylning och jag kunde med glädje lämna hemmet efter drygt två dygn i karantän med min snuviga näsa som sällskap.

Cyklingen då?

Jag valde att korta ner till 10 mil, dela upp det på två dagar och köra lugnt, lugnt då jag fortfarande var förkyld. Frisk luft brukar ju vara bra mot det mesta och så länge inte pulsen gick upp för mycket så var jag inte orolig. Vädret var fantastiskt både lördag och söndag även om det bitvis var ganska kyligt på söndagen.

Jag körde lite av allt, lite stig, lite småvägar, lite asfalt, lite sjöis och lite oplogat även om det sista inte var nåt vidare och det blev mest putta cykel. Min vinterkittade fatbike med poogies, mina nyinköpta 45NRTH Wölfgar cykelboots för riktig vinter och mina cykelkläder från 7mesh funkade klockrent i kylan. Bitvis var det nog ner mot -15 i svackorna och det var inga problem att hålla värmen. Med poogies gick det t.o.m. att bitvis köra utan handskar och att vara varm om fötterna och slippa tina frusna tår är lätt värt nästan 5000kr som skorna kostade. Planen är att skriva ett litet inlägg om skorna och poogies så fort jag testat dem tillräckligt.

Det gick enligt plan och jag fick ihop 4+6 mil av härlig lugn vintercykling där enda fokus var att njuta av det fina vinterlandskapet. Evenemanget verkar ha spritt sig mycket mer än vad den lilla arrangören i Geilo i Norge räknat med och de får nog köra en liten fundraiser för att få ihop till klistermärken och porto till alla som genomfört loppet. Hoppas, hoppas att det går att göra en utflykt till Norge nästa år och köra ett riktigt fatbike-lopp på skoterspår, det hade varit nåt det.

Tyvärr fick jag idag mail från Abloc att de tvingats till att ställa in Abloc Winter Challenge som skulle körts för sjätte gången i slutet av februari. Inte oväntat men inte mindre tråkigt för det. Får se vad man ska hitta på istället…

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.