Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Randobloggen

Dynamo Power

Då var min Salsa Cutthroat äntligen elektrifierad. Navdynamo i framhjulet och sedan elektronik från Australiensiska K-Lite. Jag har länge varit sugen på att testa prylarna från K-Lite. De är de vanligaste på lopp som Tour Divide och är kända för att vara av hög kvalitet, driftsäkra och tåla bikepacking. Mina tidigare erfarenheter från Supernova som jag har på min TREK Boone är inte enbart positiva. Framlyset är lite klent och the Plug som jag laddar telefon, GPS m.m. från har havererat två gånger, troligen p.g.a. väder.

Kerry Staite, uppfinnarjocke och grundare till K-Lite var otroligt hjälpsam med att plocka ihop det jag skulle behöva för att få ett fungerande system med fram- och baklyse, laddning, kablar och fästen för alla prylarna. Systemet är av plug- and playmodell med alla kontakter redan monterade och vattensäkrade så det är tämligen enkelt att installera. Valen man behöver göra är egentligen vilken dynamo man tänker använda och om man vill ha enkel eller dubbel USB-anslutning (baklyse eller ej).

Mitt system innehåller Bikepacker Ultra framlyse av den bredstrålande MTB-varianten, Qube blinkande baklyse, Switch för att växla mellan framlyse och laddning samt en usb-laddare med dubbla portar.

Installationen var smidig och efter att ha kört några rundor med grejerna är jag än så länge supernöjd. Lyset är brutalt bra, över ca. 15km/h lyser det som värsta helljuset och i lägre hastighet fullt tillräckligt för att man sak ta sig fram säkert i skogen. Det lyser även i ett antal minuter efter att man stannat så att man ser och framförallt syns om man behöver stanna.

Bra tryck i lampan.
Stillastående
Stillastående i mörkret

Laddningen funkar, det enda strulet jag har är att jag tror min Garmin Etrex 30 drar för lite ström från powerbanken så den envisas med att visa ett infofönster med att jag ska välja mellan att växla till batteri eller att den stänger av sig. Jag ska testa om det hjälper att köra Etrexen på full bakgrundsbelysning för att öka belastningen. Hoppas att det hjälper.

Son dynamo med anslutning från K-Lite
En av portarna på laddaren (den det står K-lite på går till baklyset, den andra till Power-banken. Från Power-banken används en kabel till min Garmin, den andra kan jag ladda t.ex. telefonen med.
Vippströmbrytaren väljer mellan lyse (framåt) och laddning (bakåt).

Grymt skönt nu att inte behöva bry sig om att ha laddade lampor, batterier till GPS-en m.m. m.m. utan att bara kunna köra så långt och länge jag vill. Nu närmast väntar ett rejält test av både mig och prylarna när det nu vankas Cabin Fever och 75 mil grus, stig, småvägar och hike-a Bike redan på torsdag.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.