Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Randobloggen

Fjällcykling

Då var hösten lilla cykeläventyr i fjällvärlden genomfört. Till skillnad från det planerade Rhino Run i Sydafrika och Namibia blev det ett mer miljövänligt och mindre hetsigt alternativ i Sverige i stället.

Jag tog nattåget till Åre med min fatbike packad i låda (helt enligt SJ´s bagagebestämmelser 140x85x30). Klev av tåget klockan 8 på morgonen och möttes av Jonas på 7Mesh Sweden som skjutsade mig till deras kontor i Åre där jag kunde montera cykeln och byta om till cykelkläder. Lådan kunde jag sedan låta stå hos dem, tills den behövdes för hemresan, riktigt lyxigt. Jag fick även med mig ett par cykelshorts i Gore-Tex som heter Revo som jag fick glädjen att testa i fjällvärlden. Efter kaffe, gott snack och monterande av gaffel, framhjul och alla väskor lämnade jag Åre och trampade riksvägen mot Ånn och Storulvån.

Efter 6 mil landsväg var jag i Storulvån där jag lyxade till det med lunch på fjällstationen. Sedan blev det vandringsled mot Sylarna i en allt mer tilltagande och byig vind.

Det blåste rejält och var bitvis riktigt stökigt i vinden. Vandrare blåste ikull med sina stora ryggsäckar och när jag på en spång över en bäck blev lite övermodig blåste en riktig byvind mig helt enkelt av spången. Otroligt klantigt att inte ta det mer försiktigt och jag landade ganska illa någon meter ner i en stenig och iskall bäck. Jag slog i underarmen, höften och framförallt ryggen ganska illa. Jag blödde från högerhanden och när jag väl tagit mig upp ur den kalla bäcken droppade det blod på min vita ram. Cykeln klarade sig dock fint och det enda jag behövde göra var att rätta till sadeln som pekade ur kurs. Som väl var så var det bara ryggen som skulle fortsätta smärta och det gör den fortfarande en vecka efter vurpan. Planen var att sova i tält men efter den här inledningen och den starka vinden valde jag sovsal på Sylarnas fjällstation och hoppades på god läkning under natten.

Jag hade fortfarande rejält ont på morgonen och efter någon eller kanske några kilometers puttande av cykeln mot Sylsjön och den planerade Fältjägarstugan bestämde jag mig för att revidera planen. Det fick bli en kortare tur med bättre möjlighet att korta av ytterligare om det skulle bli sämre. Planen blev att istället styra mot Helags, Gåsen, Sylarna, Blåhammarn, Rundhögen och sedan tillbaka till Åre. Ett beslut som skulle visa sig bli helt rätt.

Vädret var kalas när jag cyklade och puttade mig mot Helags, jag kokade kaffe och njöt i solen och cyklade i shorts och kortärmat. Här mötte jag inte mycket folk ute mest renar och några enstaka vandrare.

Väl framme i Helags blev det Gulaschsoppa på stationen och sedan satte jag upp mitt tält en bit från stationen och avnjöt en kväll i ensamhet. På telefonen såg jag att det var dåligt väder på ingående med snö, kyla och hårda vindar. Min lätta campingutrustning var inte riktigt anpassad för hårt fjällväder så jag bokade boende på Gåsen och även Sylarna.

Cyklandet på en relativt tungt lastad fatbike på bitvis ganska stökiga vandringsleder gick sakta och jag fick putta och bära mycket. Jag tog mig fram lite snabbare än de som vandrade i rask takt men inte mycket. Vissa sträckor när det var svagt utför och lite mindre stenigt var det dock helt underbart att rulla istället för att gå och jag sa till de flesta vandrare som frågade hur det var att jag hade ju glädjen av att ha hjul på min packning istället för att behöva bära allt på ryggen. Sträckorna Helags-Gåsen och Gåsen-Sylarna var nog de finaste att cykla av de jag körde.

7Mesh Revo härligt skrynkliga efter några dagar i väskan.

På Gåsen drog busvädret under kvällen in med snö och hårda vindar. Oron över att inte kunna fortsätta nästa dag kröp sig på och de få vandrare som checkat in på Gåsen tittade oroligt ut genom fönstren. Jag var framförallt orolig för att leden skulle snöa igen, vara svår att se och att det skulle vara dålig sikt. Det skulle dock inte bli så illa utan det låg bara ett tunt lager snö när jag vaknade på morgonen.

Alla kläder på!
Turens enda rejäla vad som krävde att skorna togs av.

Det blåste dock hård motvind när jag lämnade värmen på Gåsen i underställ, fullt regnställ, mössa och dubbla vantar. Ganska stor kontrast från dagen innan då jag cyklat i kortärmat. De inledande kilometrarna ner mot Gåsån var jättefina och kanske turens bästa cykling. Därefter väntade ännu hårdare vindar och mer puttande tillbaka upp till Sylarna.

På sträckan från Sylarna till Blåhammaren var det återigen kanonväder.

Fjällen var vita efter snöfallet, solen sken och jag hade medvind. Den här dagen kommer jag sent att glömma, jag hade gott om tid, kokade kaffe, käkade lunch i solen och låg i riset och njöt. På Blåhammaren fortsatte njutandet med dusch, trerätters middag och säng.

Sista dagen tog jag leden rakt norrut mot Rundhögen och riksvägen tillbaka till Åre och min väntande cykellåda. Stört stenigt i kanske tre kilometer innan det blev bättre och bättre cykling när jag kom ner i skogen. I Åre tvättade jag hojen, käkade, packade ihop och Theodor på 7Mesh hade fixat så jag kunde ta en dusch innan jag tog nattåget hem igen.

Cykling i den här delen av fjällen kan verkligen rekommenderas. Det är lättillgängligt, enkelt att justera planen och boende och mat kan fixas på stationer och stugor om man inte vill kämpa med tält och frystorkat. Man ska dock vara beredd på att både putta och bära cykel om man inte är riktigt tekniskt driven som cyklist och kanske framförallt vara beredd på den gamla klyschan att vädret kan växla väldigt fort och vara utrustad med bra kläder så att det inte blir farligt.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

2 kommentarer

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.