Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Randobloggen

Höghjulingshelg i Varberg

Helgen ägnades åt höghjulingshäng och cykling på dessa fantastiska maskiner. Varbergs sommargiro hade efter lite väl utförd påtryckning som första motionslopp i Sverige öppnat upp för en särskild klass för höghjulingar.

I samband med detta så roddade höghjulingscyklisten och Varbergsprofilen Tommy ihop med Pelle som bygger höghjulingar (Standard Highwheels) ihop en hel helg med aktiviteter. Under fredagen samlades vi, cyklade runt i stan, visade upp höghjulingar, käkade smörrebröd, havskräftor, glass, jordgubbar och bara njöt i det vackra vädret. Totalt var vi runt 10 cyklister. Kvällen ägnades åt att visa upp cyklarna, låta intresserade prova på samt äta indisk mat.

På lördagen var det så dags för motionsloppet. Två av oss, (Pelle och jag) valde 68km och övriga hjältar från Sverige, Danmark, Norge och Australien valde 32km. Pelle var sugen på att åka fort och vi snackade om under 3 timmar. Jag har aldrig testat att försöka åka fort på min höghjuling men tänkte ändå att jag skulle göra att försök att gå med.

Foto: Urban Johnsson, CK Vano

Första två km var utan tidtagning ut ur Varberg så vi tog det lugnt. När vi sedan passerade tidtagningen satte Pelle direkt upp farten rejält. Jag kände ganska snart att jag skulle få bita i men det var framförallt när det gick utför som jag var chanslös. Jag är van vid att elva bak på pinnarna, stå upp, rulla och lätta på trycket på rumpan när det går nerför. Det gjorde inte Pelle, han matade på i 40-45km/h med sjuk kadens. Benen gick som trumpinnar och efter några försök att hänga med gav jag upp efter en dryg mil och tog mitt eget tempo. Bara att konstatera att ska det åkas fort på höghjuling vill det nog till att träna på just det. Resten av turen blev en fin upplevelse, Trevliga vägar, glada cyklister, flaggvakter och publik. Jag lyckades klämma mig in strax under 3 timmar och var sist i mål bland oss som cyklade höghjuling. Vi avslutade helgen med fotografering, kramar och lite mat innan vi splittrades. Det här lär vi ju göra igen i någon form.

Som svensk kinamat men man tager vad man haver.
Tommy och Pelle

Jag hade planerat för att få till en bra träningstur inför #120milpåhöghjuling så jag valde att cykla de 21 milen hem till Nässjö. Ambitionen att undvika större vägar och cykla på cykelleder ledde mig in på små grusade banvallar som säkert skulle vara jättefina med en annan cykel men blev en rejäl utmaning med höghjulingen. Kanske inte fel att träna lite på det här inför kommande utmaning. I Gislaved efter 10 mil stannade jag på en bensinmack några minuter innan de stängde (21:55) fyllde vatten, köpte korv och mos och lite Yoggi till frukost med planen att bara cykla ut ur stan och sedan hitta en tältplats. Jag hann dock inte komma så långt innan jag blev invinkad vid en villa. De hade sett oss i Varberg och sett mig på SVT Jönköping så det slutade med att jag slog upp tältet i trädgården. Söndagens 10 mil kryddades av regn, åska, ekerbrott, mer härliga möten med människor och lite lätt skav av sadeln.

Nu väntar bara de sista förberedelserna innan jag trampar iväg igen på torsdag morgon.

#levförfan

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.