Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Randobloggen

Rutten till Morocco Bike Adventure

Med bara drygt två veckor kvar tills det är dags att påbörja resan till Marocko börjar det bli dags att färdigställa ruttplaneringen. Det borde ju inte vara så mycket jobb då loppet följer en fast rutt och någon annan redan har gjort planeringen…

Så var visst inte riktigt fallet. Rutten är ganska komplicerad med två stycken möjliga extensions (förlängningar), mängder med små filer, alternativa rutter beroende på väder och andra omständigheter och en ganska tjock bilaga med ett tiotal checkpoints där det skall tas selfies och mailas, samt i vissa fall ganska långa avstånd mellan möjliga platser att handla mat och vatten så krävs det helt klart en del planering. Tack vare Google Street View går det ju t.o.m. att inventera chipsutbudet i en liten butik uppe i Atlasbergen.

Jag ska försöka beskriva hur loppet är upplagt så ni får lite lättare att följa äventyret. Starten går på morgonen lördagen 5 Okt i Tanger. Gemensam start och som vanligt gäller att man ska klara sig själv och cykla utan support. Standardrutten är 1760km, med extension 1 blir den 2400km och med både extension 1 & 2 hamnar man på 2920km och 40000 höjdmeter. För att få cykla extension 1 måste man vara vid starten av den loopen senast lördagen den 12 Oktober kl. 08:00. För att få köra extension 2 måste man fö det första ha kört extension 1 och dessutom vara vid starten av extension 2 senast tisdagen den 15 Oktober kl. 08:00. De här tidskraven finns för att arrangören vill att huvuddelen skall vara i mål inom 15 dagar och vill undvika att fältet blir alltför utspritt. Ganska smart upplägg, största nackdelen blir väl att det blir lite krångligare att följa.

Standardrutten
Med extension 1 (blå) och extension 2 (gul)

Roadbooken till loppet är massiv med mängder av information. Dels finns det en del bra att ha info om affärer, hotell m.m. men även flertalet alternativa rutter. Redan under första sträckan finns det ett parti med fyra olika alternativ. Världens största solcellspark håller på att byggas precis på vår tänkta rutt och därav har arrangören tillverkat några alternativ ifall det skulle behövas. Denna metod återkommer på några ytterligare platser där det är känsligt. Förhoppningsvis kommer vi få reda på redan vid starten vilken av filerna vi skall använda oss av, alternativet är väl att de försöker meddela via mail.

GPX-filer…
Beskrivning av en checkpoint

Jag har lite kvar att fila på men hoppas vara klar med rutten i slutet av denna veckan. Känns som att det kommer kunna bli ett rejält äventyr på flera sätt och det ser helt fantastiskt vackert ut både uppe i bergen och bland sanddynorna. Börjar bli grymt sugen på att cykla lite nu.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.