Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Randobloggen

Test: 7mesh Corsa Softshell Jersey

Jag har haft den stora glädjen att testa en tröja/jacka från 7 mesh. 7 mesh är ett kanadensiskt klädmärke som tar sitt kunnande från tekniska friluftskläder gjorda för tufft klimat och tillverkar cykelkläder för både mountainbike och landsvägscykling anpassade för att vara ute länge i varierande väder. Designen är sparsmakad, nästan uteslutande enfärgade plagg och med väl genomtänkta lösningar.

Plagget jag har har börjat testa heter Corsa Softshell Jersey och den marknadsförs som lite av en blandning mellan jacka och tröja. Så här långt har jag hunnit med några lite kortare turer, upp till 2 timmar och jag totalt cyklat ca 10 timmar i plagget med temperaturer mellan minus 3 till knappt plus 10 grader. inget långtidstest direkt men som jag känner det, absolut tillräckligt för att skriva av mig lite. Corsa Softshell Jersey är ett minimalistiskt plagg sytt helt i trelagers Gore Windstopper och den saknar foder. Alla sömmar är tejpade för att undvika vind och- eller väta. Dragkedjan är hellång och vattentät från YKK. Passformen är tydligt gjord för att jackan skall vara bra att just cykla i. Den går ner ganska långt över rumpan, längre än många andra cykelspecifika jackor jag testat. Framtill är den normalt skuren för en cykeljacka och slutar alltså ganska högt upp i midjan för att undvika bylsighet när du böjer dig framåt. Ärmarna är rejält tilltagna i längd så risken för glipor vid handlederna känns minimal. Jag hamnar lite mitt i mellan medium och large i storlek men har testat en large och den passar mig riktigt bra. Det finns plats under för förstärkningsplagg och den känns inte trång över bröstet. På långa turer kan det ju bli ganska många timmar i samma plagg och då vill jag hellre ha lite mer plats än att det ska kännas för tight. Dessutom kan mina turer innehålla en del tid vid sidan av sadeln med puttande av cykel, fikande och andra trevligheter och då är en riktigt tight jacka/tröja gjord för att ligga i bocken inte alltid det mest bekväma. Designen är minimalistisk och den har bara 2 snedskurna fickor med dräneringshål på ryggen. Tanken är att de skall vara lätta att nå och att man skall komma åt grejerna man har med sig även med vantar på. Jag var lite orolig för att jag skulle tappa grejer med den sneda skärningen men än så länge har jag inte varit i närheten av att tappa något. Annars är det lätt att komma åt fickorna och de rymmer mycket. Jag kan dock sakna en lite mindre ficka gärna med dragkedja för t.ex. nycklar och annat man är lite extra rädd om.

För mig känns det här mer som en jacka än en tröja. Insidan kräver nästan att man har en tröja eller ett underställ under och den ser lite mer ut som en jacka än en tröja både i material och passform. Jag gillar den dock skarpt. Den är ganska tät i materialet så den gör sig nog bäst när det är lite kallare. När jag cyklade i tio plusgrader och sol hade jag bara en tunn mesh base layer från Rapha under och fick dra ner dragkedjan ganska långt trots att jag inte körde stenhårt. Men till sen höst, del av vintern och som nu under tidig vår så känns det här som en riktig favorit. Passformen är jättebra, att den går ner ganska långt över rumpan, de generösa ärmarna och det fina materialet gör att den klarar ganska dåligt och framförallt omväxlande väder. Jag har inte testat den i ihållande regn än men den klarade lite blötsnö riktigt bra. Det är dock ingen regnjacka så jag räknar inte med att den ska klara mer än mindre skurar och stänk. Jackan är lätt, den väger ca 280 gram i storlek Large och den blir hyggligt liten när man komprimerar den. Kvaliteten känns fantastiskt fin, materialet, tejpningen och detaljerna vid kragen , ärmslut m.m. lämnar absolut inget att önska. För dig som letar efter en vindtät cykelspecifik jacka för lite kallare väder så är det här helt klart ett riktigt bra val och jag känner redan att det här kommer bli ett riktigt favoritplagg. 7mesh Corsa Softshell Jersey kostar 230€.

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.