Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Randobloggen

Vintercykeltips och mindre än en månad till Abloc Winter Challenge

Mindre än en månad kvar till det ska cyklas runt Vättern igen. Fjärde upplagan av Abloc Winter Challenge väntar och med lite tur blir det vitt och vinter till dess. Jag är grymt sugen på en lång cykeldag i gott sällskap och med förstklassig support och tänkte försöka dämpa det egna suget med att skriva av mig några tips inför vintercyklingen.

Bilderna är från en annan vintertur men det var så fint med snö så jag kunde inte låta bli.

 

Kläder. Det här är självklart högst individuellt och vi fryser alla olika mycket om olika kroppsdelar men här kommer i alla fall några tankar om hur jag försöker göra.

  • Fötterna är mitt största bekymmer. Jag har tidigare kört med stora 45Nrth Wölfhammer, dubbla ullsockar och vid behov en kemisk värmare från Biltema på sulan. Trots det blir jag lätt kall. Till i år har jag bytt till platta pedaler i kompositmaterial som jag hoppas leder kylan mindre än en iskall spd-kloss mitt under foten. Blir det många grader kallt kommer jag köra med kängor istället för mina Wölfhammer. Tipset blir ändå stora vintercykelskor och inte mer strumpor än att det finns luft kvar. Gärna ullsockar och en varm innersula. Standardsulan är oftast ganska medioker i cykelskor och glöm inte packa ner lite engångsvärmare ifall det blir kallt. Funkar skorna med överdrag så självklart, skoöverdrag på.
  • Till benen funkar det så klart bra med ett par långa vintercykelbyxor. Har man inte det så skulle jag köra vanliga bibs, flossade benvärmare och ett par shorts över för att hålla lår och skrev varma. Se även till att hålla knäna varma så blir det riktigt kallt hade jag kompletterat med knävärmare under benvärmarna.
  • Överkroppen är lättast att reglera värmen på. Här är det viktigt att inte bli för varm och svettig. Svetten kommer kyla ner dig ordentligt om du stannar, i utförsbackarna eller om tempot sjunker. Jag kör långärmad ullbrynja från Aclima underst, därefter gärna något plagg som är vindtätt på framsidan men andas på ryggen. Räcker inte detta så kompletterar jag med en värmande väst eller jacka.
  • På händerna kan man också tänka i lager. En femfingerhandske under en skyddande skalvante funkar ofta bra. Vill du knäppa bilder som Calle så se till att du har senilsnöre på vantarna, annars är fodrade lobsterhandskar (3-finger) en riktig favorit.
  • Mössa med vindskydd i pannan och en buff i ull runt halsen så är man hemma.

Har man möjlighet så kör gärna med en väska på cykeln för att ta med lite extra kläder eller för att stoppa ner det som inte längre behövs. Ryggsäck tycker jag man ska undvika i det längsta på vintern då man lätt blir svett under ryggsäcken och ventilationen på ryggen blir i princip helt förstörd. Bättre då att leta fram en gammal midjeväska eller köpa en ny för att få med sig det nödvändigaste.

Utöver det då. Ja riktiga skärmar med en bra kompislapp om man inte bara vill ligga längst bak och en isolerad vattenflaska med ljummen blandsaft som inte fryser direkt är mina avslutande tips.

 

 

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört Transcontinental Race två gånger och nu senast Morocco Bike Adventure.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns i våra användarvilkor. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.