Hantering av personuppgifter

Denna sida använder information som kan kopplas till dig som besökare, för att förbättra och anpassa upplevelsen. Mer information finns på https://www.cyclingplus.se/anvandarvillkor/. Läs igenom informationen och klicka nedan om du samtycker.

Randobloggen
Svenska Cycling Plus
Annons
Annons
Randobloggen

Virtual Everesting

Jag har svårt att låta bli att ta mig an utmaningar. Körde ju everesting i somras (160ggr) upp- och nerför Lövhultsbacken utanför Nässjö för att få ihop minst 8848 höjdmeter. Sedan en tid tillbaka finns det en motsvarighet som man kan köra på sin trainer och då kallas för Virtual Everesting. För att kunna köra denna utmaning krävs att man kört en “riktig” everesting utomhus samt att man har en av avancerad smarttrainer med Zwift. Detta krävs för att det skall bli så verklighetstroget som möjligt och att det skall kännas som att man klättrar. Trainern ska ställas in på 100% svårighet så att 10% motlut känns som 10%. Dessutom skall man ställa in vad man väger så att det blir tillräckligt jobbigt. När det är klart är det bara att starta fläkten och plocka fram energi för en heldag.

IMG_1737

Jag körde igår. Hade bestämt mig för att köra i låtsasvärlden Watopia och uppför backen som kallas Epic KOM med förlängning upp till Radio Tower. Det skulle behövas 14 ggr då man får några höjdmeter även under nerförskörningen. Till skillnad från Everesting utomhus är det inte lika strikt med att man kör i samma backe utan man skulle kunna variera sig. Skulle jag kört igen hade jag nog tagit baksidan av Epic KOM då den är lite brantare och kortare samt saknar några platta partier. Kaffe, vatten, mackor, bananer, fryspizza till lunch, pasta till middag och en påse godis borde göra susen.

Jag startade 0630 med lite lätt rull från starten till boten av backen. Jag höll ganska jämn fart hela tiden och det tog mellan 38 och 42 minuter på Epic KOM varje gång. Inga rekordtider direkt men det skulle ju trampas hela dagen. Förlängningen upp till Radio Tower är rejält brant, håller mellan 13-16% och kräver verkligen att man tar i lite extra för att komma upp. Utförskörningen gav välbehövlig vila och på den avslutande delen efter det platta kullerstenspartiet i byn kunde jag kliva av cykeln och låta den rulla själv.

IMG_1721

Perfekt att kunna fylla vatten, gå på toa m.m. utan att behöva stanna. Tänk om man kunde göra så i verkligheten. Varje repetition tog lite drygt 1 timme och även med effektiva stopp skulle det bli en lång dag i källaren. Redan under andra klättringen åkte min iPad fram och jag betade av flera avsnitt av 12 Monkeys innan jag började tröttna. Pizzalunch och byte till SVT Play och Kvarteret Skatan. Snart var det eftermiddag och familjen kom hem, nu började det bli lite segt och ganska tråkigt. Käkade pasta med familjen innan jag återvände till gruvan för kvällsskiftet.

IMG_1733

Det såg ut som att jag skulle kunna bli klar strax före 23 om jag höll uppe tempot och effektiviteten. Kollade igenom årets bästa cykelfilmer enligt bikepacking.com och rätt var det var så dök min gode vän engelsmannen Jack Peterson upp bredvid mig.

IMG_1726

IMG_1728
Jacks avatar i orange kläder.

Jack och jag träffades första gången under TCR 2015 och därefter på Irland under TAW2016. Jack är en riktigt passionerad och väldigt duktig ultracyklist. Förra året slog han världsrekordet i flest rundor på 100 miles under ett år. Vi snackade och han följde med en hel klättring innan han vek av. Nu återstod bara en repetition. Strax före 23 var jag på toppen och det fattades några höjdmeter. Ville stå vid toppmonumentet med 8848 på mätaren så fick köra några små ryck upp och ner för att lyckas. Det krävdes dock 8849 för att låsa upp belöningen i Zwift. Tog nån skärmdump, klev av, hämtade en kall öl i kylen och kunde belåten efter 16 timmars cyklande bocka av ännu en utmaning från min bucketlist. Hittills är det 23 godkända på listan så förhoppningsvis blir jag nummer 24.

IMG_1734

Snart är det dags för Abloc WinterChallenge och Rapha Festive 500, ska bli skönt att cykla ute igen…

Daniel Johansson
Randobloggen fokuserar på långdistanscykling och cykeläventyr. Min förhoppning är att jag lyckas inspirera fler till att upptäcka hur roligt det är att cykla långt och länge. Cykling är så mycket mer än blodsmakande intervaller eller att cykla medurs runt en sjö. Jag är en heltidsarbetande tvåbarnsfar som tidigare tävlade i multisport men nu fokuserar på riktigt långa cykeltävlingar och cykeläventyr. Jag har bl.a. kört TCR två gånger. Nu laddar jag för fullt för French Divide och ett projekt där jag tänker cykla höghjuling runt Vättern.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.